בניין למחקר הנדסי ע"ש הנרי סמואלי

הבניין למחקר הנדסי של אוניברסיטת תל אביב ניצב בנקודה אסטרטגית בעיר, ומשלב בין הקמפוס לעיר באמצעות תכנון המנצל את הטופוגרפיה הייחודית. זהו מבנה הגדר הראשון שנבנה באוניברסיטה מאז שנות ה־80.

בניין למחקר הנדסי ע"ש הנרי סמואלי
תמונה מהקמפוס מכיוון מערב, בניין למחקר הנדסי ע"ש הנרי סמואלי
שנת הקמה 2021
סגנון אדריכלי ניאו-מודרני
שימוש מקורי  
שימוש כיום מעבדות, חדרי חוקרים, מרכז פיתוח של חברת ברודקום
מספר קומות ק + 3
שטח בנוי 15,000 מ"ר עילי וכ-15,000 מ"ר תת"ק | קרקע + שלוש קומות
קשר לסביבה

הבניין למחקר הנדסי של אוניברסיטת תל אביב ממוקם באחד האתרים הגבוהים והבולטים בעיר ומשקיף על נתיבי איילון, פארק הירקון ומע"ר תל אביב. התכנון שלו לא מנסה להיאבק בטופוגרפיה המאתגרת, אלא דווקא לנצל את הפרשי הגבהים בין הקמפוס לרח' ג'ורג' וויז בכדי להפגיש את הקמפוס עם העיר. זהו בניין הגדר הראשון באונ' מאז הגלריה האוניברסיטאית (משנות ה-80').

לבניין שתי כניסות ראשיות - האחת ממערב, ישירות מהרחוב לקומה 1-, הנמתחת אל תוך הקמפוס ומייצרת פטיו מוגן ופתוח לשמיים והשניה במפלס הקמפוס מדרום.

חומרים וטכנולוגיות בנייה חזיתות הבניין מאופיינות בקווים אופקיים הנוצרים בזכות יצירת "מדפי הצללה" - תקרות הבניין הנמשכות החוצה שנוצקו באלמנטים טרומיים העשויים בטון לבן. בין התקרות נמתחים אלמנטי הצללה ייחודיים שתוכננו במיוחד לבניין. אלמנטים אלו מותאמים להפניות העיקריות של הבניין - מזרח ומערב, משתנים מקומה לקומה בהתאם למסלול השמש ומספקים לא רק הגנה מירבית מקרינת שמש ישירה אלא גם זהות אדריכלית ייחודית.
מבואה הכניסה הראשית ממפלס הקמפוס מובילה למבואה המחברת את כלל קומות האוניברסיטה באמצעות גרם מדרגות פתוח המאפשר תנועה קלה בין הקומות.
תאור כללי

בניין שדייריו ומבקריו עוסקים במדע ומחקר חייב להיות מודולרי וגמיש, שכן דרישות המחקר, החומרים והשיטות משתנות תדיר. מחקרים פורצי דרך כמו אלה שנעשים בבניין זה מחייבים פתיחות אדריכלית. זו נוצרת בזכות העובדה שהבניין תוכנן להכיל שלד חיצוני ולא פנימי, כזה שהאלמנטים הקונסטרוקטיביים שלו ממוקמים מחוץ למעטפת ולא בתוכה. באופן הזה משוחררים חללי הפנים ממגבלות מבניות ומתפנים להכיל אינספור אפשרויות חלוקה ועבודה, שמצדם יכולים להשתנות אינספור פעמים במהלך שנים רבות קדימה. 

אבל בשביל מחקר נדרשת גם אינטראקציה, וזו נוצרת בבניין בין השאר בינות לחללי המעבדות והמשרדים, שם שזורים באופן כה טבעי ונינוח חללי מפגש בלתי פורמליים, המייצרים פלטפורמות מזמינות לסיעור מוחות בין החוקרים, הסטודנטים והמבקרים. בין אם השיחה אקראית או מכוונת, בין אם נקבעה מראש או התרחשה בספונטניות, בין אם מדובר בדיאלוג או ברב-שיח מרובה משתתפים - את כל אלה מאפשרים הסלונים הפזורים בכל עבר, בין הקומות, בין המשרדים וגם במרפסות הפתוחות אל האופק.

אדריכלים

זרחי אדריכלים + STUDIOPEZ. אדריכל אחראי: נמרוד שנקלבאך.
דניאל זרחי סיים את לימודי האדריכלות בהצטיינות בבית הספר לאדריכלות ע"ש עזריאלי באוניברסיטת ת"א. כבר במהלך לימודי האדריכלות וכן לאחריהם, זרחי צבר נסיון עשיר בעבודה בשניים מהמשרדים הבין לאומיים המובילים בעולם: OMA/Rem Koolhaas ברוטרדם, הולנד ו Herzog & De Meuron בבזל, שוויץ שם עבד על פרויקטים בפרופיל גבוה כגון מרכז הפיתוח של חברת ROCHE בבזל, שוויץ.

בשנת 2012 הקים את STUDIOPEZ בשיתוף פדרו פנייה אותו פגש בעבודתם המשותפת במשרד Herzog & De Meuron . כבר מראשית עבודתו של הסטודיו, הוא זכה בפרסים רבים ובהכרה בין לאומית עם זכייתו במקום ה 1- בתחרות EUROPAN (לאדריכלים צעירים) לתכנון מעונות סטודנטים באוניברסיטת אינדהובן, הולנד (2012) ובמקום ה 1- בתחרות הרעיונות לתכנון בית אופרה חדש בבוסאן, דרום קוריאה. עבודתו של הסטודיו המשיכה לזכות בהכרה עם זכייתו (בשיתוף זרחי אדריכלים) בתחרות הבין לאומית לתכנון היכל המשפט בירושלים (2014). בשנים הבאות זכה הסטודיו בתחרויות תכנון רבות נוספות, בינהן: בנין מעבדות מדעי החיים במכללת תל חי (2016), בשנת 2019 הסטודיו הוכרז כמנצח בתחרות בין לאומית נרחבת לתכנון קמפוס אוניברסיטת ברן בשוויץ.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות יש לפנות למערכת הפניות >>